Dubbeldooier-actie

Beste lezer,

Wat leuk dat je dit leest. Mijn naam is Lauren Vegter en ik heb een actie opgezet met het verkopen van dubbeldooiers. De opbrengst gaat geheel naar de stichting Vrienden van Rwanda, waarvoor ik bestuurslid ben.

Mijn schoonvader is kippenboer en heeft drie boerderijen op drie verschillende locaties. Op één locatie worden de eieren gemaakt die vervolgens naar de broederij gaan om uitgebroed te worden. Deze kuikens gaan dan vervolgens naar de andere twee locaties om uit te groeien tot volwaardige kippen. Normaalgesproken heeft een ei één eierdooier. Maar soms komt het voor dat een ei een dubbele dooier heeft. Benieuwd hoe dit precies zit?

Dubbeldooiers
Een ei met twee dooiers wordt ook wel een dubbeldooier genoemd, ofwel een tweeling. Deze dubbeldooiers worden voornamelijk gelegd door jonge hennen. Dit komt omdat de hormoonspiegel van deze kippen hoger is, waardoor het aantal gerijpte eicellen op de eierstok (ja, kippen hebben er maar één) ook hoger is. In theorie zouden dubbeldooiers bevrucht kunnen zijn, maar dit gebeurt bijna niet. De dubbeldooiers kunnen eruit geselecteerd worden op basis van grootte en gewicht. Dit wordt zowel met de hand als met een elektrische machine gedaan. De eieren met een dubbeldooier zijn namelijk groter en zwaarder dan gewone eieren. Normaalgesproken worden de dubbeldooiers verkocht en vervolgens in andere producten verwerkt.

Helemaal zeker is het uitzoeken van dubbeldooiers niet. Het kan dus gebeuren dat je een ei met een enkele dooier vindt tussen de dubbeldooiers!

TIP: de dubbeldooiers moeten iets langer dan normaal gekookt worden, ± 8 minuten

Indien je na bovenstaande tekst benieuwd bent geworden naar de dubbeldooiers en graag een doosje zou willen kopen voor het goede doel… Laat het me weten via vriendenvanrwanda@gmail.com. Zelf woon ik in Haren, dit is dan ook de locatie om het op te halen. Daarnaast kunnen ze ook in Groningen opgehaald worden en binnenkort in Nijeveen. De actie loopt nog de hele maand februari.

Met vriendelijke groet,
Lauren Vegter